Informatie Japanse zagen

Met een Japanse zaag werkt u nauwkeurig en efficiënt

De Japanse zaag, of Nokogiri, is een unieke zaag die wordt gebruikt in houtbewerking en Japans timmerwerk. De zaag werkt anders dan wij in het Westen gewend zijn. Japanse zagen doen hun werk namelijk met een trekkende beweging. Hierdoor kan het blad en de vertanding flinterdun worden gemaakt. Dit maakt een dunne, precieze zaagsnede mogelijk. Met een Japanse Trekzaag werkt u altijd nauwkeurig en efficiënt. Niet voor niets worden deze zagen steeds populairder in het Westen.

Japanse zagen kunnen grofweg ingedeeld worden in drie types, de Dozuki, Kataba en de Ryoba.

Dozuki
De Dozuki zaag is bij uitstek geschikt voor het fijnere zaagwerk. Zoals bij het maken van precieze zaagsnedes, voor bijvoorbeeld een lijst of een een zwaluwstaartverbinding. Dozuki betekent “verbonden stam”, wat inhoudt dat het zaagblad aan de rug versterkt is. Deze versterking maakt de zaag stabieler. Het nadeel van deze rugstrip is de beperking van de zaagdiepte. Voor het maken van precieze zaagsnedes in niet te dik hout, zal het geen probleem opleveren.

Kataba
De Kataba zaag heeft een dikker blad dan de Dozuki, waardoor hij meer geschikt is voor het wat zwaardere werk. Zoals bij alle Japanse zagen waarborgt de trekkende zaagbeweging een fijne rechte zaagsnede. De Kataba wordt gebruikt voor verstek zagen, afzagen en soms ook beeldhouwen. De Kataba is de stoere en sterke Japanse alleskunner. Deze Japanse zaag is daarom ook populair als all-round timmermanszaag. Door het dikkere zaagblad van de Kataba is er geen versterkte rug nodig waardoor de zaagdiepte niet beperkt wordt.

Ryoba
De Ryoba is een tweezijdige zaag. De ene zijde is bij uitstek geschikt voor snedes dwars op de houtnerf, de andere voor langssnedes. De Ryoba kan voor verschillende zaagprojecten gebruikt worden is populair bij meubelmakers, maar ook interieurbouwers en restaurateurs. De zaagtanden van de Ryoba worden fijner in de richting het handvat, dit stabiliseert het zaagblad en zorgt ervoor dat de start van het zagen wordt vergemakkelijkt. Het zaagblad van de Ryoba is driehoekig en heeft wat weg van een zwaardvis zwaard.

Let op! Japanse zagen vragen doordat zij zeer scherp zijn extra voorzichtigheid. Het is bij japanse zagen niet aan te bevelen om de zaag met uw vingers te geleiden. Bij uitschieten kunnen de tanden dan namelijk snel uw vingers raken. Doordat u zaagt met een trekkende beweging is deze geleiding ook niet noodzakelijk.